Стягнення аліментів на утримання дитини судовим наказом

Доволі розповсюджена ситуація коли дитина проживає з одним з батьків, а інший ухиляється від надання допомоги своїй дитині. Не допомагає з утриманням, вихованням, лікуванням. Тому з батьків яким виховується дитина бракує часу на звернення та розгляд справи у суді у звичайному позовному провадженні, а можливо зупиняє небажання бачитись у суді з іншим із батьків.

В таких випадках є вихід звернутись до суду у наказному провадженні та отримати судовий наказ про стягнення аліментів на користь дитини.

До Вашого відома, наказне провадження — це вид судового провадження, в якому судом вирішується справа про стягнення з боржника на підставі судового наказу грошових коштів незначного розміру, щодо яких відсутній спір або про такий спір невідомо заявнику, БЕЗ ПРОВЕДЕННЯ СУДОВОГО ЗАСІДАННЯ на користь особи, яка має право вимоги.

Розгляд поданої у такій справі заяви буде проведений без виклику сторін на підставі заяви та доданих до неї доказів, за наслідками чого судом буде видано СУДОВИЙ НАКАЗ.

Судовий наказ є особливою формою судового рішення, яке одночасно є виконавчим документом. Так з судовим наказом можливо звернутись до виконавчої служби для примусового виконання такого рішення суду.

При написанні заяви та зверненні до суду необхідно знати, що утримання батьками дітей до їх повноліття є їх Конституційним обов’язком. Сімейним кодексом України викладено аналогічну позицію.

Конвенцією «про права дитини» схваленою Генеральною Асамблеєю ООН  ратифікованою Верховною Радою України погоджено, що в усіх діях щодо дітей державними чи приватними установами соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.     

Також держава, її органи влади, установи, суди повинні вживати всі необхідні заходи щодо забезпечення відновлення утримання дитини батьками, або іншими особами, які відповідають за дитину. 

Зараз держава приділяє особливу увагу утриманню батьками своїх дітей. За для цього вносяться зміни до законів та нормативно правових актів.

8 липня 2017 року вступив в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів», яким внесено зміни до Сімейного та Цивільного процесуального кодексів України, в тому числі і порядку стягнення аліментів через судовий наказ.

Наказ про стягнення аліментів на утримання дитини можливо отримати шляхом дотриманням порядку передбаченого Цивільним процесуальним кодексом України.

З заявою про стягнення аліментів може звернутися той з батьків кому належить право отримання аліментів на утримання дитини, тобто з ким проживає дитина, і про таке повинні бути надані докази.

Така заява повинна складатись у письмовій формі відповідати змісту визначеному у частині 2 статті 163 ЦПК України. До заяви повинні також додаватись документи що підтверджуватимуть викладене.

Заявники у таких справах звільнені від сплати судового збору.

Таку заяву необхідно подавати до суду за загальними правилами підсудності визначеними § 3 ЦПК України.

Судовим наказом на утримання дитини може бути стягнуто: на одну дитину – одну четверту, на двох дітей – одну третю, на трьох і більше дітей – половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину.

Також мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Такий прожитковий мінімум для дитини встановлюється законом України Про державний бюджет «відповідного року». Наприклад законом Про державний бюджет на 2019 рік прожитковий мінімум на дитину віком до 6 років: з 1 січня 2019 року становить 1626 гривень, з 1 липня – 1699 гривень, з 1 грудня – 1779 гривень.

Зверніть увагу, що судовий наказ може бути видано, якщо Ваша вимога не пов’язана із встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства) та необхідністю залучення інших заінтересованих осіб.

Також Вам необхідно врахувати, що Вашу заяву про видачу судового наказу на стягнення аліментів на утримання дитини суд розгляне протягом п’яти днів з дня отримання судом інформації про зареєстроване у встановленому законом порядку місце проживання (перебування) другого з батьків – боржника.

У разі отримання судом інформації про відсутність реєстрації місця проживання або реєстрації за іншою територіальною підсудністю боржника на час звернення до суду, суд може відмовити у видачі судового наказу. Підстави відмови у видачі судом викладені ц ст. 165 ЦПК України. 

Відмова у видачі судового наказу не буде перешкодою для звернення до суду з позовною заявою про стягнення аліментів на утримання дитини в позовному провадженні.

У разі необхідності звертайтесь до нас за консультацією або допомогою у вирішенні Вашої справи. Будемо раді Вам допомогти.

Recent Posts

Leave a Comment

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search